Fisk på 408m på Mjøsa?

For to uker siden deltok jeg på trollingforbundets treff på Hekshus. Jeg fokuserte nok mer på ekkoloddtesting enn på fisking, hadde fått en ny softwareversjon for det «store» ekkoloddet mitt, BSM-2, til testing. Testet det sammen med TM265LH svinger. Dette er en 1kW CHIRP svinger med to frekvensbånd som nok egner seg best til dypvannsfiske. Skjermen som er brukt er Simrad NSS12.

TM260_83_200

TM265LH er et skikkelig beist av en svinger, på bildet over er den sammenlignet med en ping-pong ball og en vanlig Lowrance 83/200kHz hekksvinger.

Drev og kjørte litt rundt midtfjords utenfor Nessundet da jeg jeg la merke til noe nede ved bunnen på over 400m, etter å ha zoomet inn så jeg en perfekt «fiskebue» på 60kHz nede på 408 meters dybde og den var også synlig på High CHIRP. Fant ut at jeg ville prøve om jeg kunne se det også på Low CHIRP. Siden Simrad har flere minutters logg av skjermbildet så var det bare å gå tilbake til «fisken» var synlig igjen, plassere cursor på den og velge gå til så styrte autopiloten meg tilbake. Og ganske riktig, buen viste seg også på Low CHIRP, men denne gangen var det ingenting å se på High CHIRP. High har mye trangere signalkon enn Low så det kan tyde på at båten ikke var like rett over fisken som første gangen.

Klikk for større bilde

Klikk på bildet for større versjon

På bilde nr 2 så er det 60kHz på venstre side av «åsen» og Low CHIRP på høyre side (På venstre side er det samme ekko som vist på første skjermbilde.

Klikk for større bilde

Klikk på bildet for større versjon

Har i ettertid tenkt en god del på hva dette kan være. Siden det som vises er flere meter over bunnen så er det svært lite sannsynlig at det er noe som flyter rett over bunnen hengene de i et snøre eller lignende festet til noe som ligger på bunnen. Med det trykket som er på 400m vil det meste bli klemt flatt så jeg er rimelig sikker på at det må være en temmelig stor fisk. Har funnet at lake er dokumentert å oppholde seg helt nede på 366m i Lake Superior i Minnesota, så da kan den vel sikkert oppholde seg på 400m + i Mjøsa. Har sendt bildene til Morten Kraabøl på NINA, men har ikke fått noen tilbakemelding enda.

Legg igjen en kommentar