Hvordan koble CHIRP svinger uten kontakt til Lowrance/Simrad ekkolodd


Pr i dag så er det bare TM150M og B150M av Airmar CHIRP svingere som kommer med blå Navico 7-pins kontakt for bruk med Lowrance og Simrad ekkolodd (NSS Evo2, HDS Gen3 og SonarHub). Her kommer jeg til å forklare hvordan en svinger uten kontakt som opprinnelig er beregnet for Simrad BSM-2 eller Garmin GSD26 kan tilpasses for bruk med Navico (Lowrance/Simrad) ekkolodd. Også svingere med Garmin kontakt kan tilpasses på samme måte, klipp av Garmin kontakten og ellers følg instruksjonene her.

Oppdatering: 25.oktober 2015. De fleste CHIRP svingere er nå tilgjengelig med blå Navico kontakt, men det finnes fortsatt svingere på markedet uten kontakter.

OBS! TM150M og B150M for Garmin må ikke brukes med Navico ekkolodd da disse kan forårsake at ekkoloddet ødelegges. TM150M of B150M for Navico har en impedanstilpasning i kabelen som vil mangle hvis det byttes kontakt på en Garminsvinger.

Wiring diagram for Airmar svingere uten kontakt og Navico ekkolodd © Scuirus 2015

Wiring diagram for Airmar svingere uten kontakt og Navico ekkolodd
© Scuirus 2015

Hvis du skal koble en 1 kanals Airmar CHIRP svinger (B75 og B175) til et Navicolodd så bruk Airmar 1 colors. Det er osgå mulig å bruke en 2-kanels svinger, da brukes 2 Lowrance 7-pins kontakter, Høy eller Medium elementet kobles i følge Airmar 1 colors og Lav elementet i henhold til Airmar Color 2.

I.bare betyr blanktråden som ligger i den indre skjermbunten sammen med blå og svart ledning på Airmarsvingeren. O.bare betyr blanktråden som ligger sammen med ytre kabelbappe. På pigtailadapteret kan en multimeter brukes for å sjekke hvilken blanktråd som er koblet til henholdsvis Pin 6 og 7. (Pin 6 er den som ligger i indre kappe sammen med rød og svart ledning). For en 2-kanals svinger vil det være to indre skjermbunter en med blå og svart og en med blå/hvit og blå/svart ledninger.

Utstyrsliste:

  • 7-pins pigtail kontakt (med kort kabel) Navico # 000-10046-001
  • Biltema IP65  koblingsboks (80 x 80 x 45mm)  # 350008
  • Biltema 6-12mm PG nipler  # 350102
  • Sukkerbit koblingsrekke, Biltema # 35810
  • Endehylser som passer til ledningene (Würth er en leverandør)
  • Tynn krympestrømpe for isolasjon av blank ledning (Jeg brukte den tynne gule fra Biltema)

For å koble en 2-kanals svinger så brukte jeg 350012 koblingsboksen fra Biltema

KB1

 

kb2

Hvis du har nødvendige kunnskaper om lodding så er selvsagt lodding en svært bra måte å skjøte 7-pins kontakten til svingeren. Sørg for å tvinne ledningen litt i sammen mekanisk før lodding. Bruk krympestrømpe over alle loodepunkter. Jeg bruker litt aluminiumsfolie for å sørge for at begge skjermene blir hele igjen og jeg bruker isolasjonsband for å sikre at indre og ytre skjerm ikke er i kontakt. Jevner så ut skjøten med isolasjonsbånd og bruker så krympestrømpe med smeltelim over skjøten. Bildene under er i fra en svinger uten XID så ikke følg fargene.

lodding1

lodding2

Legg igjen en kommentar